Ett besök hos Arne Koets

DSC_0088 copy
 

Sen senast jag skrev har jag hunnit vara på semester och kommit hem igen. Nu är jag tillbaka på jobbet och full av inspiration! Jag har det här året lagt mitt fokus på att vidareutveckla mig inom dressyren, och som hjälp på den resan har jag valt Arne Koets.

 

Arne är ursprungligen från Nederländerna men är numer bosatt i Tyskland där jag besökte honom häromveckan på min semester. Han är från början inriktad på HEMA (Historical European Martial Arts) och kom att bli en av världens bästa på historisk dressyr och beriden stridskonst när han plockade med sig sina erfarenheter upp i sadeln. Arne har en naturligt ödmjukhet mot hästen, är pedagogisk mot både häst och människa och hans kunskaper i kampkonsten gör att han noterar alla små skiftningar i ryttarens kropp – som såklart påverkar hästen på olika sätt.

 

Träning med Arne innebär alltid fullt fokus på kroppsmedvetenhet och jag blir för varje gång lite mer medveten om hur omedveten jag är… :) Jag fick den stora äran att rida Arnes hästar när jag var nere hos honom, och det var en upplevelse i sig. Den vackra P.R.E-valacken Maximilian var något alldeles extra och jag fastnade lite särskilt för honom, troligtvis för att han påminde om en större version av min Conny… Även lusitanohingsten Sultan gav mig många nyttiga lektioner i balansen mellan avslappnad men ändå specifik.

 
DSC_0835 copy
Arne på Sultan och jag på Max.
 

Att kombinera fäktning med dressyr är nyttigare än man kan tro. Även om alla inte drömmer om att fäktas till häst så blir man oerhört medveten om hur man sitter, var man har sin häst, och vilka delar som behöver fungera bättre, och det har man såklart nytta av i all ridning. Jag har en tendens att svanka i ryggen, vilket leder till låsta höfter som blockerar hästens rörelser. I fäktningen blir jag påmind om att sitta tillbaka – annars blir jag en lätt måltavla när jag inte kan flytta min häst som jag behöver. ;) Och det är något jag bär med mig i all ridning numer, och som gjort stor nytta för mig.

 

Biomekanik är relevant oavsett vilken inriktning man har, och det gäller såväl hästens fysik som ens egen. Jag är glad att jag valt det här spåret, för jag känner redan att det hjälper mig att prestera som instruktör… Både i markträning och ridning – frihetsdressyr eller med utrustning.

 
DSC_0497 copy
DSC_0393 copy

DSC_0488 copy
DSC_0153 copy

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Norah Kohle - Häst i Balans

Frillesås, Halland


info@norahkohle.se
0761 028 200

 

Bankgiro 760-5793
Swish 123 231 40 03


Innehar F-skattsedel.

 

Click here for information in English.

css.php