Välkommen ombord

I förra veckan berättade jag om mina tankar kring ridning och uppsittning. Vi har alltså fastställt att jag inte sätter mig på en häst som inte vill ha mig på ryggen, och så har jag visat lite olika sätt mina hästar kan hjälpa mig att sitta upp. Jag tänkte genom ett par inlägg spinna vidare på det och dyka lite djupare i vägen dit. Hur kan man lära sin häst att hjälpa till?

 
DSC_0673 kopiera

Den allra första uppsittningen på Leia tre år. Trots att jag plötsligt befann mig mycket högre upp och i en “läskigare” position var det inga problem. Det händer trevliga saker när jag befinner mig där. :)

 

Att erbjuda ryggen

 

Det här är ett fantastiskt smidigt “trick” om man brukar sitta upp med pall och det funkar lika bra barbacka som med sadel. Enkelt beskrivet går det ut på att hästen ställer upp sig med ryggen intill pallen, så att det blir enkelt att hoppa på. Det finns två vägar hit (som med det mesta) – via positiv förstärkning eller negativ förstärkning. Ingen metod är nödvändigtvis bättre än den andra, utan det går fint att anpassa efter individ, nivå och önskemål. Det går såklart även utmärkt att kombinera både positiv och negativ förstärkning!

 

Ett sätt är att lära hästen att “targeta” med ryggen. Targeting innebär att hästen placerar någon del av kroppen mot ett föremål. Det kan användas till exempel för att lära hästen att ta bettet/stoppa huvudet i grimman (targeta munnen mot bettet) eller att kliva upp på saker (targeta hoven mot t ex en pall). I det här fallet vill vi alltså att hästen targetar oss med sin rygg/sida. Det kan behövas lite bakomliggande erfarenhet av sådan typ av träning för att hästen ska förstå att hen ska erbjuda beteenden! Men har man en häst som vågar försöka och utforska, så handlar det egentligen bara om att vänta. Ställ dig på pallen, avvakta och förstärk (belöna) alla beteenden i rätt riktning. Beroende på individ kan man vänta tills hästen faktiskt ställer upp sig med ryggen intill dig, eller så behöver man belöna många små steg på vägen. Det kan underlätta att ge belöningen på “fel” sida, dvs att sträcka sig över ryggen och låta hästen vända huvudet bort från dig för att nå den. Det hindrar att hästen vrider bort rumpan för att komma åt godiset.

 

Ett annat sätt är att lära hästen “sidepass mot”, alltså att gå sidledes mot dig. För att lära in det ställer du upp hästen parallellt mot en vägg eller ett staket och håller antingen under grimman eller vid sidan av den. Försäkra dig om att hästen tycker det är ok att stå “trängd” mellan dig och väggen, och dessutom när du har en pinne i den andra handen. Annars får ni öva på det först. Därefter lägger du din pinne över ryggen på hästen så att du når motsatta sidans bakdel. För långsamt hästens huvud bort från dig mot väggen och knacka samtidigt försiktigt med pinnen på bakdelen. Fortsätt att föra huvudet bortåt, tills hästen flyttar ut bakdelen från väggen för att få plats med huvudet. Slappna genast av och beröm! Öva på detta i små steg tills hästen klarar av att flytta bakdelen ett fjärdedels varv mot dig utan att du behöver hålla i grimman. Därefter är det dags att prova utan stödet från väggen. När det fungerar bra, kan du kliva upp på pallen och testa därifrån. Jag rekommenderar att ge hästen en karamell på motsatt sida även här när hen har ställt upp sig – och sedan en till när du har suttit upp. :)

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Norah Kohle - Häst i Balans

Frillesås, Halland


info@norahkohle.se
0761 028 200

 

Bankgiro 760-5793
Swish 123 231 40 03


Innehar F-skattsedel.

 

Click here for information in English.

css.php