Vem är jag?

CV/profil på Pluvinel.com

 

Hästar har varit en passion så länge jag kan minnas. Det finns egentligen ingenting med dem jag inte älskar – allt från känslan av två själar som möts när jag blickar in i hästens öga, till kicken av att spränga fram genom skogen i harmoni med ett halvt ton ren muskelkraft.

 

Min resa började som de flesta andra vid spiltorna på den lokala ridskolan. Där hängde jag många timmar i många år och gjorde ”allt”; Lärde mig att rida, provade på voltige och gymkhana, flätade manar och svansar tills fingrarna värkte, tävlade klubbhoppningar på ridskoleponnyerna… Och blev bara mer och mer hästfrälst för var dag.

 

Det var när jag, elva år gammal, mötte ”C” som allt ändrades. Han vände upp och ner på spelplanen och under våra första år fick han mig att inse att jag egentligen inte kunde ett dyft om hästar. ”C” började som min foderhäst men efter nio månader av avkastningar, smitningar ur stallet och attacker vid longering blev han min på riktigt. Hans smeknamn byttes till Conny och jag bestämde mig för att dedikera vad som än krävdes för att vi skulle bli kompisar på riktigt.

 

Många gånger under våra år tillsammans kändes det alldeles hopplöst, men jag har från början känt djupt inne i mig att vi hör ihop. Så jag gav aldrig upp, och Conny har lärt mig mer än någon annan om tillit, respekt och kommunikation.

Intresset för psykologi väcktes tidigt – varför beter sig hästen som han gör, varför reagerar han på det ena eller andra sättet, och hur kan jag påverka vad han tycker och känner om olika saker? Förutom att spendera timmar ute i hagen, sittandes på en sten studerandes hästarnas samspel i flocken, scrollade jag igenom vartenda hörn av internet och slukade den ena svårlästa boken eller den andra. Jag var fast besluten att lära mig ”prata häst”.

 

Tre år in i vår resa mötte vi Maria Gramén. Jag hade då vant mig vid gliringar från hästmänniskorna runt omkring mig och frågorna om jag inte skulle hitta på något vettigt med min häst snart… När Maria dök upp var det som att någon öppnade en dörr in till en annan värld. Det var det här jag hade letat efter! Allt det där jag drömt om, det visade Maria att det var möjligt och att jag var på rätt spår. Jag tränade regelbundet för Maria under många år och är för evigt tacksam för all inspiration hon skänkt mig.

 

Sökare som jag är har jag genom åren plöjt igenom och provat på en drös olika stilar och genrer. Hoppning, dressyr, western, vaqueroridning, akademiskt, körning… Jag studerade Parelli NH ganska intensivt under ett par år, var på ett par clinics och besökte även Parelli-centret i Ocala, Florida. Jag inspirerades dessutom en lång tid av Honza Bláha och har deltagit med Conny på ett antal av hans kurser. Parallellt med detta har jag alltid haft ett stort intresse för positiv förstärkning och har idag över 15 års erfarenhet av trickträning med allt från råttor till kaniner, katter, hundar och hästar.

 

På senare år har mitt intresse för historisk ridkonst blivit allt större. Det går hand i hand med min egen frihetsträning och jag ser att de två grenarna tillsammans ger en stadig grund för förståelse kring hästens både fysiska och mentala balans. Sommaren 2016 tog jag två turer till Tyskland för att kompetensutveckla mig inom historisk dressyr – först för intensivträning hos Arne Koets på hans välutbildade hästar och därefter tog jag med mig Conny till Fürstliche Hofreitschule i Bückeburg där vi bland annat tränade för Wolfgang Krischke. Jag deltar även på kurser med Susanne Lohas (Philippe Karl) när möjlighet finns och tränar för Christofer Dahlgren ett par gånger per år.

 

"Because, as a rule, the horse must take pleasure in his work. Otherwise, he and his rider will not be able to accomplish anything graceful."

 

- Pluvinel

Genom allt detta har jag lärt mig att det finns många nyttiga bitar att plocka både här och var, och har på så sätt utvecklat och format ett förhållningssätt som känns rätt för mig och mina hästar. Jag är dessutom väldigt ödmjuk inför andra människors filosofi och anser att det finns något att lära sig av varje möte.

 

Idag ligger psykologi och förståelse för hästen som art som en röd tråd genom allt jag gör. Om det handlar om en hopphäst eller ”skogsmulle” spelar ingen som helst roll – utrustning och inriktning kan variera men en häst är alltid en häst. Min strävan är att bli någon värd att följa, där varje individ får känna sig som en vinnare och får utrymme att uttrycka sig. Där min idé kan bli hästens idé – eller varför inte där hästens idé kan bli min idé… :) Jag jobbar också med problemlösning av många olika slag. För mig är det viktigt med förståelse och respekt för hästens olika rädslor – ser man genom hästens ögon på alla våra mänskliga idéer är det inte så konstigt att det krockar ibland… Genom att både ge hästen tid och aktivt arbeta för att vara en god mentor byggs hästens självförtroende upp. Min önskan är alltid att hästen ska känna sig redo såväl fysiskt som mentalt, och utveckla en nyfikenhet för det okända och/eller skrämmande. Vi ska båda avsluta som vinnare.

 

Jag började undervisa i liten skala år 2009, startade mitt företag 2011 och jobbar idag med hästar på heltid. Jag njuter så av att se mina elever utvecklas med sina hästar, och att jag själv heller aldrig blir fullärd är väl en del av tjusningen. Det finns alltid mer att upptäcka, fundera på och lära sig!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Norah Kohle - Häst i Balans

Frillesås, Halland


info@norahkohle.se
0761 028 200

 

Bankgiro 760-5793
Swish 123 231 40 03


Innehar F-skattsedel.

 

Click here for information in English.

css.php