Att fotografera med häst

0u6a8043-103_webb
 

Den största delen av det här inlägget publicerades ursprungligen i april 2014 på min förra blogg. Då jag och Zandra nu varit igång igen tänkte jag att det kunde passa bra att än en gång lägga upp den här lilla listan. För en vecka sedan steg jag upp, hämtade Conny i hagen och red upp i skogen medan det fortfarande var beckmörkt ute. Fotografering i morgonljuset stod på schemat. Bilderna blev så fina, jag är överförtjust i tonen Zandra fick till!

 

Men för att komma till ämnet; Det här är sådant jag snappat upp och kommit fram till under åren och de tillfällen då jag och hästarna jobbat med fotografer!

 

* Först och främst det mest uppenbara – en ren häst! Det är givetvis mer attraktivt med en ren häst på bild än en skiten. Däremot är jag inget stort fan av att det ska vara “överperfekt”. Manen måste inte ligga spikrak, det är helt okej med lite lera runt hovarna och päls under hakan. I mina ögon är bilder och hästar vackrast om det ser ut som att man fångat vardagen, när det inte är helt uppstyltat och stelt. Självklart finns det tillrällen då man vill ha “tip top” också, men för de allra flesta fotograferingar är det absolut godkänt att hästen ser ut som just en häst.

 

* Din egen klädsel bör matcha hästen. Har du en svart häst och ska fota i ett vinterlandskap eller vid stranden är det inte kanonsmart om du själv är helt ljusklädd. Kontrasterna blir alldeles för starka och för att hästen ska synas kommer du behöva bli helt överexponerad. Satsa på färger som harmoniserar med din häst!

 

* Så vida du inte ska ta frihetsbilder med “action” är det inte att rekommendera att ta hästen direkt ur boxen till fotograferingen. Där kommer troligtvis finnas en del överskottsenergi och eventuell instängd oro som kommer behöva komma ut på ett eller annat sätt. Det blir jobbigt för dig, fotografen och framförallt hästen. Att fotografera när hästen gått i hagen eller i alla fall fått sig en promenad/ett lättare pass är bäst!

 

* Förvänta dig inte att hästen är en fotomodell. Hästen förstår inte att ni posar inför en fotograf som ska ta snygga bilder på er. Är det något du vill att hästen ska göra på bild, är det alltså en bra idé att ni först klarar av det i ensamhet. Och därefter helst med publik och lite press så att du inte blir spänd eller stressad när ni ska fotografera. Det bygger ingen god relation att dra ut fotograf för att föreviga hästens nya trick när ni precis lärt er! Risken är stor att du beter dig annorlunda och gör hästen orolig, och då ramlar ni flera steg nerför trappan.

 

* Det troligtvis säkraste sättet att få hästen att spetsa öronen och se pigg ut är att spela upp ett hästgnägg. Det finns flera olika appar för detta, bland annat “HorsePiano”. Men använd det sparsamt för hästarna räknar lätt ut att man luras…

 
0u6a7620-1_webb
Veteranen Conny har för länge sedan tröttnat på plastpåsar, prassel i fickan eller gnäggande appar. Här fick jag hans uppmärksamhet genom att klättra upp i ett träd… If it’s stupid but it works it ain’t stupid, eller?

 

* Att lära hästen “plats” är ovärderligt vid fotografering, främst om ni vill ta porträttbilder. Glöm tyglarna eller repet som försvinner ut ur bilden, kan hästen stå för sig själv öppnar det upp möjligheterna enormt! Men återigen, det är inte smart att komma på det dagen före och försöka lära hästen under fotograferingen. Börja öva på en störningsfri plats, till exempel stallgången, och ta det i myrsteg.

 

* Tänk efter en och två gånger om ni ska ta “springbilder”. Har du som ambition att kunna jobba med din häst löst och även utanför ridbanan? Då är det inte fel att fundera över hur mycket du vill riskera för att kunna ta fina bilder. Vill du ändå skicka din häst ifrån dig, gör det på ett sådant sätt att det inte går att misstolka men skräm inte hästen för guds skull. Och över-belöna när det är dags att ta på grimman och avsluta.

 

* Håll koll på fotografen, speciellt om ni tar bilder när ni är i rörelse. Ibland ändras ljuset så att fotografen måste ställa om kameran, och det är inte roligt om det händer precis när det går som allra bäst. När hästen samlade sig lite extra i galoppen, stegrade extra högt eller vad det nu kan vara. Därför är det bäst att försöka hålla koll på när det fotograferas och när det pausas. Det är ganska skönt för dig och hästen också att passa på att andas lite! Ska ni galoppera längs en väg eller liknande, var säker på att fotografen är beredd.

 

* Det är heller ingen dum idé att be att få se ett par foton i kameran när ni hållt på ett tag, för att få en bild av hur ni ser ut. Då får du chans att ändra sådant du inte tänkt på – sträcka på dig, fixa till pannbandet eller vad som helst.

 

* I den allra största utsträckningen blir bilderna, och speciellt porträtt, finast om du tittar åt samma håll som hästen. Det gör att ni ser mer samspelta ut och bilden blir mer harmonisk.

 

Jag hoppas att ni har nytta av mina tips. Fråga gärna om det är något ni funderar på. :) Och glöm inte att besöka Zandras hemsida! Fler av dessa fina bilder dyker upp på min Facebook-sida och Instragram.

 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Norah Kohle - Häst i Balans

Frillesås, Halland


info@norahkohle.se
0761 028 200

 

Bankgiro 760-5793
Swish 123 231 40 03


Innehar F-skattsedel.

 

Click here for information in English.

css.php