Hingstarna tillsammans

Jag tror mycket på att ha hästar tillsammans, oavsett om det gäller hingstar, ston eller valacker. Min upplevelse är att många av de små problem vi kan stöta på i hanteringen av hästarna kan avhjälpas med mycket utevistelse, stimulerande hagar och bra hästkompisar.

Både Jaquetão och Importante är uppfödda med kompisar. Jaq gick i flock med tre-fyra andra hingstar tills han togs in till stallet i mitten av mars i år. Importante vet jag ju lite mindre om men sannolikt har han stått själv det senaste året – jag är inte säker på att han fått gå i hage någonting alls.

Eftersom dessa två grabbar under den senaste dryga månaden, först på avstånd och sedan på närmre håll, fått lära känna varandra, beslöt jag mig för att släppa ihop dem ganska snabbt. Jaquetão visar tydligt att han har ett stort lekbehov och Importante har sökt trygghet hos Jaq sedan han kom. Han har ju en väldigt instabil personlighet och växlar väldigt fort mellan olika känslor, medan Jaq är lugnet själv som hanterar honom på bästa sätt.

Jag tycker att ihopsläppen gått bra överlag. Importante med sin osäkerhet känner ibland ett behov att hävda sig och agerar då aggressivt mot Jaq, men eftersom Jaq tar det med sån ro blir det aldrig något stort av det. Trettio sekunder senare kan de stå och klia varandra igen. De har släppts ihop ett par gånger i paddocken och senast blev det en hel del lek och klättring på varandra. Det syns hur bra de mår bara av den interaktionen.

På grund av Importantes osäkerhet får de än så länge gå åtskilda i hagarna. Min förhoppning är såklart att han i sinom tid ska landa i någon form av trygghet och känna att han kan börja slappna av. Det är ju fortfarande väldigt nytt alltihop här. Då hoppas jag också att hans stunder av aggressivitet ska lägga sig så att jag vågar släppa ihop dem på heltid.

Skulle det ändå vara så att den här instabiliteten ligger kvar, får vi börja titta på andra alternativ som t ex kastrering. Jag behåller dem gärna som hingstar, men skulle någon eller båda börja visa tecken på att det inte är det bästa för dem, kommer jag inte hålla kvar bara för sakens skull. Isolerade hingstar är inte min melodi utan blir det problem får de/han bli lycklig/a valack/er istället. Men först ska framför allt Silverhästen få en ärlig chans att känna sig hemma i sin nya miljö.

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Norah Kohle - Häst i Balans

Frillesås, Halland


info@norahkohle.se
0761 028 200

 

Bankgiro 760-5793
Swish 123 231 40 03


Innehar F-skattsedel.

 

Click here for information in English.

css.php